Giv dit stråtag lang levetid

Et stråtag er lavet af naturmaterialer og mange forskellige faktorer spiller ind for bedste holdbarhed i taget. Som alle andre slags tage og konstruktioner, vil det blive slidt og medtaget med tiden. Beliggenhed, kvalitet, håndværk og vedligeholdelse bestemmer hvor lang en levetid et stråtag har. Her kan du læse lidt om hvilke omstændigheder er afgørende, og hvordan du sikre dig længst mulig levetid.

Stråenes kvalitet

stråtagEn erfaren tækkemand kan kvalitetssikre stråene ved at kende til tykkelse og sprødheden af nye strå. Igennem disse undersøgelser kan han hurtigt vurdere hvilke der kan bruges for bedst mulig kvalitet, og hvorhenne de skal bruges i konstruktionen. Det er vigtigt for tækkemænd at kende de materialer de arbejder med, da det er altafgørende for at nå den optimale tæthed og holdbarhed. Netop fordi at der arbejdes med naturmaterialer vil hele taget fungere næsten som et økosystem, hvor den ene faktorer er afhængig af den næste. Som eksempel skal der opnås den optimale tæthed så stråene stadig kan tørre og luftes ud, samtidig med at hældingen også skal være den rigtige. Strå kommer i mange forskellige kvaliteter og kan varierer fra sæson, fra landsdel og mellem lande.

Håndværk

Selve udførelsen af nyt stråtag er lige så vigtigt som alt andet. Din tækkemand skal være omhyggelig og kende alle de nyeste metoder og regler indenfor tækkearbejde. Hver landsdel har deres traditioner om konstruktionen, men kvaliteten af det færdige arbejde skal være i top. Dermed sikres god udluftning af stråtaget således der ikke opstår mug og råd. Det giver dit tag mange års levetid at det kan komme af med vandet, og samtidig være solidt og stærkt mod storm. Vælg en erfaren tækkemand til dit nye stråtag.

Vedligeholdelse

En god og hyppig vedligeholdelse er også en vigtig faktor. Igennem tagets levetid kan der opstå skader som er vigtige at reparere for ikke det skal forringe dens holdbarhed. Skader kan forekomme under stærk storm, nedfaldne grene, mårhuller eller mos og alger. Hvis du oplever du har skader på dit tag, så kontakt din tækkemand for at imødekomme problemet. Ved mos og alger anbefales det at sprøjte taget årlig for at forhindre overbevoksning som slider på taget.

Beliggenhed

Huset, og dermed tagets beliggenhed spiller også en rolle i holdbarheden. Det er vigtigt at der er en perfekt kombination af vind og luft for netop at sikre en god udluftning af taget. Hvis man bor tæt på store træer vil der kunne forekomme oftere mos og alger. Du kan med fordel være opmærksom på hvilke sider af dit tag der er mest udsat, og spørge din tækkemand til råds hvis det bekymrer dig. Det kan have afgørende betydning for om du skal vælge et bæredygtig og smukt stråtag fremfor andre typer tagkonstruktioner.