Hundefoder

Stort set hver hundeejer har en overbevisning om hvad ”Godt hundefoder” er for noget og hvilket mærke der skal købes.
Vi vil her prøve at se lidt på hundefoderets sammensætning og hvad det egentlig er der står bag på poserne -og hvordan din hunds behov for foder skifter gennems dens liv.

hundefoder

Hvad er et godt hundefoder?

Et hundefoder bør dække hele hundens behov for protein, vitaminer, mineraler, kulhydrater og fedt samt olier og sporstoffer og elektrolyttere, med andre ord ALT.

I dag kan et hundefoder vælge at kald sig et fuldfoder, hvilket betyder det opfylder kravene til at dække hele hundens foderbehov.

Dermed ikke ensbetydende med at fodret tager hensyn til hundens alder, aktivitet eller race,

Men den får teoretisk nok til at være mæt og ikke mangle vitaminer.

Stort set alt det tørkost du kan købe er i dag fuldfoder også det helt billige

Hvad er forskellen på det meget dyre og det billige foder?

Den primære forskel er de råvare, der er anvendt og den avance som producent. grossist og detailbutik vælger at tage.

Det billigste hundefoder er lavet på kødpulver f.eks. kyllingepulver fra kyllingeproduktion, hvor kødet ikke kan anvendes til menneskeføde, det kan f.eks. være spild fra produktionen eller halvfordærvet kød.

Det laves til pulver, så det er let at opbevarer i mange år og så det er let at transporterer mellemlandene hvor det anvendes.

Det er direkte ulækkert og bestemt ikke noget der på nogen måde kunne godkendes i fødevarer til mennesker – sådan er det typisk medalle ingredienserne i de billige typer hundefoder.

Massen af kyllingepulver, grønsagspulver og tørrede urter (Hvis der da er tilsat nogen) henkoges i timevis ved høje temperaturer for at dræbe alle tilbageværende bakterier.
Det er direkte ulækkert og klamt.

Billig er måske så meget sagt, selv i poser til 400 for 15 kg, kan du vende dem om og se den slags indhold – pulver og eksrater samt masser af tilsætninger.

ingredienser i hundefoder

Hvad er der så i de dyre hundefoder?

Omkring en pris på 4 – 550 kroner begynder der at ske noget seriøst med kvaliteten af de tilsatte råvarer.
Her kan du finde rent råt frisk kød tilsat direkte efter slagtning, friske grøntsager og friske urter / bær.

Selve metoden til at forarbejde massen og lave den til piller er også anderledes – her kan du pludselig få foder, der ikke er henkogt i timevis for at dræbe ulækre bakterier og vira. Det er slet ikke nødvendigt og der kan laves et foder med langt bedre smag / duft, hvor mineraler og vitaminer er bibeholdt og ikke skal tilsættes som sidste led i processen.

Med andre ord får du mere end et dobbelt så godt produkt ved at betale dobbelt pris.

Du får noget du kan være bekendt, at give din hund.

Tilsætninger hundemad

Din hund har forskellige behov kontra alder

Når du vælger et hundefoder er det meget vigtigt, at du sørger for at vælge et foder, der er beregnet til din hunds alder og race, så det ikke kun er et godt fodermed lækre råvarer,men det også er tilpasset aktivitet, alder og race (Race er dog næsten umuligt, mere om det senere).

Hvalp, ung, voksen eller senior

Vælg et foder der er beregnet til din hunds livsstadie. Hvalpe foderet har masser af fedt, det har foder til aktive hunde også, så der er nok energi til at arbejde/ tumle.
Kombiner gerne hvalpefoderet med et vitamin /mineraltilskud, så du er helt sikker på den får alt det den skal have. (Køb aldrig billigt foder til en hvalp)

Den voksne hund skal ikke have så meget energi i foderet, så kan den blive fed, så her skal det tilpasses med flere proteiner og kulhydrater fra langsommere optagne kilder end korn.

Det er altid en god ide med et super godt grundfoder til den voksne hund og derudover fodertilskud, når den har behov for det.

Den voksne hund er yderst robust og de fleste racer kan klare sig på selv helt udpint skod foder fra dit lokale supermarked, men det kan bestemt ikke anbefales.

Seniorhunden er endnu mindre aktiv og begynder at kunne få udfordringer fra nyrerne og smerteri led- Det bør foderet tage højde for, så din hund får en værdig alderdom.

Forskning har vist at et fodertilskud som glucosamin, kan have en gavnlig indvirkning på smertefulde og stive led hos både hunde, hest og ja mennesker.
Kender du en som har gigt, vil du også kende en som har fået ordineret glucosamin af lægen – Det er meget udbredt og brugt.

Derfor vil det være en god ide, at give din hund et tilskud – eller ændre til et fodermed tilsat glucosamin allerede ved en alder på 8 år ved store racer og 12 år ved små racer.
På den måde sørger du for at komplimenterer hundens egen produktion, der falder med alderen -og du kan væreheldig at slippe for dens led slides unødvendigt.

Racetilpasset foder er ikke helt let at finde og de fleste producenter laver det ikke, men du kan undersøge hvilke fodertilskud din hunderace anbefales og se om du kan finde et foder hvor det er inkluderet i.
F.eks. anbefales det hunde med lang pels at få godt med Omega-3 og 6 fedtsyrer, da det gør pelsen lettere at rede ud.
Mange producenter af foder tilsætter det derfor, men du kan også købe olien ren og selv tilsætte det.

Den aktive hund på gården

Mange på landet bruger hunden ekstra aktivt til at hjælpe med kvægdrivning og jagt.

Det er et normalt hundefoder ikke beregnet til at understøtte og derfor vil vi klart anbefale, at du ser på den type foder, der har højt enegi indhold, de kaldes ofte noget med aktiv eller energy.

Her er der t højt indhold af fedt,så der kan arbejdes og arbejdes.

Alternativt kan du give din hund en energibar før I går på jagt, man kan få en god fedtholdig energibar til hunde helt som til mennesker.

Læs også vores “Test” / sammenligning af hundefoder her