Værd at vide om kattens kostbehov

Mange katteejere tror fejlagtigt, at en billig dåse kattefoder fra det lokale supermarked er godt nok til deres elskede kæledyr. Det kan det også godt være, men det betaler sig ofte at købe kvalitetsfoder. I virkeligheden mangler mange kattefoderprodukter essentielle næringsstoffer og vitaminer, som katte har brug for, for at trives og bevare et godt helbred.

Katte skal gerne indtage foder med masser af proteiner og vitaminer for at sikre, at de får tilstrækkelig næring og har en optimal vægt samt et generelt højt sundhedsniveau. Især hvis man har killinger er dette vigtigt. Generelt bør du altid give vådfoder til kattekillinger, der passer til arten, så du er sikker på, at kattene får den helt rigtige næring.

Hvis du lige har fået din første kattekilling og nu er i tvivl om, hvordan du skal sikre den rette ernæring for katten, så kan det være en god idé at læse med i denne artikel, hvor du kan få et par gode råd samt tips og tricks.

Katte er forskellige og kræver forskellig kost

om katte og madDe forskellige katteracer har forskellige ernæringsbehov på grund af de evolutionære og miljømæssige tilpasninger, som de forskellige racer har gennemgået i mange århundreder.

Nogle katte har f.eks. brug for mere protein og fedt sammenlignet med andre pattedyr, fordi deres forfædre er knyttet til vilde katte i ørkenområderne, der i høj grad var afhængige af små byttedyr som fødekilde.

På samme måde har katte i koldere klimaer brug for en kost med et højere indhold af fedtstoffer og omega-3-fedtsyrer samt en større mængder kulhydrater. Uanset hvilken katterace det drejer sig om, er det vigtigt at sikre, at de får en afbalanceret kost, der er skræddersyet til at opfylde de specifikke behov hos netop deres race.

Din kat har ikke brug for varieret kost

Modsat os mennesker, så har katte ikke brug for varieret kost. Optimalt set skal katten have det samme foder hver dag, så når du først har fundet det rette tørfoder eller vådfoder, så kan du med fordel holde dig til det. Hvis du alligevel ønsker at skabe lidt variation i kattens foder, så kan du variere mellem tør- og vådfoder.

Det er selvfølgelig muligt at skifte kattefoder, men skal du gøre det, bør overgangen være glidende. Det sker ved, at du gradvist øger mængden af det nye foder, samtidig med at mængden af det gamle foder reduceres. Det kan du f.eks. gøre over en periode på syv dage, så din kat lige så stille vænner sig til det nye foder.

Hvornår er det værd at overveje at skifte kattefoder?

Som hovedregel er det ikke hensigtsmæssigt at skifte kattefoder for ofte. Der kan dog være visse situationer, hvor det giver mening at prøve noget andet foder til katten.

Det er bl.a. værd at overveje i følgende situationer:

  1. Din kat går fra killing til voksenkat
  2. Din kat vil ikke spise sit nuværende foder
  3. Din kat har svært ved at fordøje sit nuværende foder

Søg vejledning hos en dyrlæge

Hvis du vil være fuldstændig sikker på, at din kat får det rette foder, så er det bedste du kan gøre at opsøge en dyrlæge, som har forstand på ernæring. Med deres uddannelsesbaggrund er de nemlig i stand til at rådgive dig om alt lige fra kosten, til hvordan du sikrer, at katten har de rette faciliteter i hjemmet, så de får den nødvendige motion. Mange ser katten som et kæledyr, der ikke rigtigt kræver noget, men det er langt fra sandheden.