Polishbehandling af vinylgulve

Polishbehandling af gulv

Det klassiske skakbræt på køkkengulvet eller et flot imiteret marmorgulv finder man i mange køkkener på den klassiske gård. De er super praktiske og enormt slidstærke, men efter 10 års tid, begynder de at trænge til en omgang hovedrengøring, så de igen kan stå spejlblanke. Vi ser her på hvordan du slev kan rense dine vinylgulve og give dem polish.

Hvad er polish?

Polish er nærmest det samme som lak, dog indeholder det andre kemikalier og virkemidler, men overfladen ender som med lak = helt spejlblank (plast polymer er hovedingrediens) Polish er små plastisk kugler, der ligger sig dybt ned i overfladen og lukker alle ridser og mærker af, så der dannes en homogen overflade, der er både blank og let at rengøre. I Supermarkeder anvendes polish på alle gulvene, så de står helt blanke og giver et indtryk af høj hygiejne. Her buffes de hver nat, hvor en maskine med poleringsrondel køres over gulvet, så det igen fremstår helt blankt. I USA er det helt normalt at buffe gulve på skoler og hospitaler hver eneste aften, så de om morgenen fremstår helt glatte og spejlblanke, som var de rent faktisk af marmor. Det meste anvendte look i supermarkeder er det såkaldte ”Wetlook” hvor det er så blankt, at det ser ud som gulvet er vådt. Det kræver stor vedligeholdelse og jævnlig fjernelse og nyetablering af polishlaget.

Polish på dit køkkengulv

Er dit vinylgulv ved at se forfærdeligt ud, ja så er det tid til en afrensning og påføring af nyt polish. Til at fjerne de gamle polishrester og alt det gamle ophobede snavs og skidt, kan du leje en rondelsliber i dit lokale byggemarked. Her kan du også få sliberondeller med og du skal nok vælge en grøn eller sort rondel. (sort er kraftigst) I byggemarkedet kan du også købe rengøringsmiddel til grundrengøring, det hedder typisk bare grundrengøring og det eneste du skal tjekke er, at det har en høj PH-værdi, så du er sikker på det kan opløse fedt.

Sådan renser du dit vinylgulv

Der kan være gamle polishrester som skal af kombineret med mange års snavs og slitage. En sort rondel på din gulvmaskine i kombination med gulvrens og varmt vand, ja det vil give dig super gode effektiv rengøring. Begyndt med at lægge gulvrens opløst i varmt vand ud på hele gulvet – så det sejler, her må der ikke spares. Giv det 30 minutters tid til at virke og hold øjee med at det ikke tørrer op – tilføj lidt mere nu og da. Efter ca, 30 minutter kan du begynde med at bruge gulvmaskinen (sort eller grøn rondel). Her skal du bare lade den kører hen over gulvet stille og roligt – forstil dig den sliber gulvet. Hele gulvet skal køres over stille og roligt omkring 5 gange, herefter kan du tage kanter og hjørner med en grøn skuresvamp. Nu kan du med en minimoppe, begynde på opsamlingen af alt vandet. Det tager 100 år, men langsomt og sikkert (hvis du ikke lige har en vandsuger) vil du få vandet vredet op i din spand og se det flotte resultat nedenunder.

Vask afslutningsvist gulvet over i rent vand mindst to gange, så ph-værdien er lav igen.

Når gulvet er HELT tørt, kan du begynde step2

udstyr til polishbehandling af linoleumsgulve

Polishbehandling af gulvet

Det helt tørre og rene gulv er nu klar til at få ny overflade lagt på og det gør du med et lammeskind på en udlægger samt en vandkande eller en dunk, der er let at hælde af.

Sådan gør du:

 • Hæld en stribe ud midt på gulvet
 • Bred polishen ud med lammeskindet, så hele gulvet dækkes
 • Sørg for at der ikke et ret mange bobler i polishen
 • Lad det tørre helt op og gentag Du skal forvente, at der skal mindst 2 lag til og helst 4, hvor du pænt venter til gulvet er helt tørt før næste lag tilføjes. Og ingen unger skal spæne over gulvet når de tørrer, det skal stå og tørre uden noget berører det.

Det skal du bruge:

 • Gulvmaskine / skuremaskine – Forlængerledning, der tåler vand – Sort rondel eller grøn
 • Grundrengøringsmiddel med høj PH-værdi – Se f.eks. speed clean grundrens her
 • Mini-mop sæt eller vandsuger
 • Clickskraper til at få alt det sidste af med
 • Svampe med grøn nylon til at tage kanter med
 • Polish nok til at dække hele gulvet ca. 3 gange – Se Jontec etenum polish her
 • Udlægger og lammeskind til at udlægge polish med (Kaldes en indvasker hos vinduespudserne)

Professionel polishbehandling i supermarkeder

Til store arealer, er det helt andre maskiner, der anvendes. I princippet er det samme måde rengøring og behandling udføres på, dog med kraftigere og mere effektive midler, større maskiner og bedre polish, der er mere slidstærk.
I visse tilfælde udlægges en såkaldt sealer polish som de første to lag, før polishen påføres.

Sealeren ligger sig dybere ned i vinylen og er mere slidstærk, men knap så glansfuld.

Det sikrer, at gulvbelægningen ikke slides på de områder, hvor polishen når at blive slidt af, før der genetableres nye lag.

Hos Induclean kan du købe både rens og maskiner til de støre opgaver  – Se mere her

Polish i professionel kvalitet fra Johntec har de f.eks. hos Cleanxpert – Se oversigten her