Love og regler ved salg af hønseæg
Du må gerne sælge dine æg til andre forbrugere, der er bare nogle regler du skal følge herunder hønsenes levevilkår, at dine forbrugere ikke blive syge af salmonella, samt mærkning, opbevaring og oplysningspligt til kunde/forbruger.
Har du højst 30 høns (altså hobby høns) må du sælge direkte fra staldøren uden undersøgelse for salmonella, hvis det er til en kendt kundekreds og du har gjort opmærksom på, de ikke er undersøgt for salmonella. Uden tjek for salmonella må du heller ikke reklamerer eller skilte med, at du sælger æg.
Skilter du med hønseæg tilsag?
Hvis du reklamerer og skilter med dit salg af æg, og din kundekreds dermed ikke er kendt, skal alle dine høns stamme fra en godkendt opdrætter eller være testet fri for salmonella. Det er med sokkeprøve af deres møg seks gange om året.
Derefter skal der hænge et certifikat, hvor kunden henter æggene. Æggene skal forbrugeren selv hente, fra en bygning på gården eller ved en vejbod ved gården. Certifikatet får du fra fødevarestyrelsen.
Regler og registrering
Både ved salg med og uden annoncering, er der nogle regler der skal følges.
Du skal være registreret hos fødevarestyrelsen (og salmonellakontrollen, ved at kontakte Dansk Fjerkræ/ Landbrug og fødevarer, hvor der løbende skal tjekkes for salmonella i din hønseflok, ved salg til ikke kendt kundekreds)
- Besætningen skal være registreret i CHR ( Det Centrale Husdyrsbrugs Register)
- Du skal registrerer dig som primærproducent på landbrugsindberetningen.dk under Foder og fødevarer.
- Du skal registreres til stalddørssalg.
- Dokumentation (regnskab skal laves) for salg af æg, ikke overstiger 312.000 æg pr. år.
- Forbrugeren skal have oplysning om dato for æggenes sidste holdbarhedsdato, som højst må være 28 dage efter at hønen har lagt ægget. Oplysningen skal være synlig, enten i bakken eller på et skilt hvorfra æggene sælges.
- Æg skal opbevares ved maksimalt 12 °C
- De skal altid pakkes i nye og rene æggebakker.
Ægpakkeri ved eksternt salg
Vil du sælge fra bygninger væk fra egen matrikel eller til lokale restauranter eller butikker, skal du etablerer dit eget æggepakkeri.
- Du skal være registreret til levering af æg til eget æggepakkeri.
- Autoriseret til begrænset lokal omsætning.
- Være registreret som primærproducent på landbrugdindberetningen.dk
Det er altid en stor hjælp at besøge Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor du vil kunne finde råd og vejledning, samt links til de registreringer der skal laves.
Læs også om krav (samt indretning ) af hønsehuset