Solvarme på gården – kan det betale sig?

I dag vil mange misforstå ordet solvarmeanlæg som værende et solcelleanlæg. Men fra bare 20 år siden var der ikke noget opfundet med solceller og der var solfangeren på vej frem i Danmark. Den kunne nemlig leverer varme på solrige dage og bidrage med en forholdsvis stor besparelse. Grunden til at den ikke blev et hit var bl.a. at den er dyr og ikke ret effektiv kontra solceller.

Har solvarmeanlægget en fremtid?

Som udgangspunkt og meget generaliseret nej, den er for dyr og besværlig kontra den besparelse du kan opnå kontra solcelleanlæg. Men, hvis du bygger din egen solfanger, er det pludselig noget HELT andet.

Byg din egen solfanger

Har du en længe eller ligger hovedhuset perfekt til en solfanger på gavlen, ja så kan du faktisk opnå en klækkelig besparelse ved selv at lave gavlen om til fanger. Det er dog en noget kompliceret opgave og du skal kun gøre det for at spare miljøet for CO2 og fordi du synes det er spændende.

Det skal du bruge

Hvis du vælger at se nærmere på ombygning af gavlen til solfanger, skal du bruge følgende:

  • Ovntørret sand (meget)
  • Træ til at bygge rammen med
  • Glas til foran rammen
  • Bafler (køb dem til gulvvarme) og kobberrør
  • Pumpe og styring

Laver du en solfanger i gavlen, med bafler i og ovntørret sand, kan du få helt op til 35 graders varmt vand ud af den på en sommerdag. Det betyder din el-patron i varmtvandsbeholderen næsten ikke skal på arbejde og du næsten får gratis brugsvand. Det interessante er at du selv om vinteren ved lave temperaturer, kan trække varme ud af din solfanger og bidrage positivt. Kombinere du solfangeren med et solcelleanlæg, ja så begynder det at bliver spændende.

Solfanger på græsplænen

Bestemt også en løsning, hvis den vinkles mod syd. Her har du direkte adgang til fangeren og kan nemt skifte dele og afprøve forskellige sammensætninger ag glas, rør og sand = Perfekt til dig der gerne vil eksperimenterer med opsætningen. Så længe du holder rørføringen optimalt isoleret, vil tabet være minimalt kontra en gavlmontering.

Hvad kan du opnå af besparelse?

Det afhænger naturligvis af hvor effektiv en solfanger du laver og hvor stort et forbrug husstanden har. 20 – 25% er ofte det man møder, når man ser på beregninger, men i praksis kan det faktisk godt blive til mere. Når man tage et bad i næsten 100% opvarmet vand og ved det kommer fra solfangeren, ja så kan man godt live med det ikke er helt så varmt som det plejer at være, med andre ord, man ændrer og så adfærd en smule og det giver også lidt på sparekontoen.

solfanger anlæg