Bedre synlighed for hund og ejer i mørket

Om vinteren foregår mange af gåturene med hunden i skumringen og de mørke timer, både morgen og aften.
Påkørslen af løsgående hunde, stiger også ved denne tid. Tal fra dyrenes beskyttelse viser, at typen af uheld stiger til det dobbelte.
De fleste hunde er ikke så store og er derfor svære, at se for en bilist.Uden refleks eller lys er man først synlig indenfor ca. 20 meters afstand og da kan det være svært at få bremset.

Gør jer mere synlige

synlighed hundeFor alles skyld, er det vigtigt at sørge for man er synlig i de mørke timer. Der er selvfølgelig forskel på om man er i byen, skoven eller på landevejen. Men man kan næsten ikke få for meget lys og refleks på. På de mørke veje og i skoven, der hvor der færdes andre, er det en god ide med en decideret lyskilde.

For at blive set er det godt, at skille sig ud. Det kan være med farven på lyskilden, tøj i pangfarver eller tøj i reflekterende stof.
En blinkende lyskilde, vil skille sig ud fra de andre lys, hvis man færdes i byen, eller trafikeret vej. Det samme vil en lygte med en anden farve end hvid og rød. Det er helt lovligt med lygter i andre farver, for gående trafik.

Hundens størrelse og mængde pels(og ikke mindst farve) har også betydning for hvilken slags sikkerhed du skal vælge. HUsk også du selv bør bære lys eller refleks. På den mørke vej vil det også være rart med lys, til at se hvor man går.

Det er også vigtigt at man går i den rigtige side af vejen, venstre side , så det er imod trafikken, og at hunden går inderst, naturligvis på din venstre side.
Grunden til man anbefaler venstre side, er fordi man så ikke bliver overrasket af biler, som man ikke hører – Yderst aktuelt nu vi skal til at vende os til elbiler, der kommer snigende.
På stier, hvor der udelukkende er fodgængere, er det bedst at gå i højre side.

Udstyr med reflekser

Seler, liner og halsbånd med indvævet reflekstråd er gode, men de har ikke store flader med refleks,kun små områder
Refleksveste til hunde har en stor overflade, så de kan lettere ses idet lyset rammer vesten.
En god refleks skal kunne ses på 140 meters afstand. Reflekser bliver slidt af vind og vejr og ved vask. Tjek derfor jævnligt om de stadig kan ses på lang afstand. Lys eventuelt på en ny og en gammel refleks på en afstand på ca. 4 m, og se om der er en stor forskel. Man skal ca. forvente at en refleks, der bliver brugt dagligt kun ca. holder i et år og ikke ret meget mere.

Udstyr med lys

Sikkerhed med lyskilde er det sikreste, da det kan ses af alle, hvis man tænker over placering på hunden og antal lygter.
Der findes rigtig mange små lygter, til at hænge i halsbåndet eller på selen. Men det er ikke altid at en enkelt lygte kan ses fra alle sider, der kan let opstå ”blinde vinkler” når hunden bevæger sig. På selen vil det være godt med lygte på begge sider af hunden. Den lille lygte er let at have med, så man har en mulighed for at blive synlig når mørket falder på.

Med lyshalsbånd og liner, er der ikke så mange ”blinde vinkler”. Men stadig skal man tjekke om hunden kan ses bagfra. Er det en hund med lang pels, er det en god ide at bruge de lyshalsbånd der er beregnet til hunde med lang pels, de er ofte bredere og flade, så de ligger uden på pelsen.
Liner med lys er en ekstra sikkerhed, sammen med halsbåndet. Men igen kan man komme til at skygge for biler der kommer bagfra, så husk selv en refleks på jakken.

De små lygter og halsbånd findes i mange varianter, og mange af dem kan både blinke i forskellige intervaller, eller lyse konstant. Enkelte kan også lyse med forskellige farver. Det er altid godt at have en anden farve, en farve der skiller sig ud imellem alle de andre lys, så man bliver bemærket.

Der er ingen lovgivning omkring brug af lygter og reflekser hverken ved fodgængere eller hunde.
Men det er heldigvis ved at være en almindelig ting, at ville gøre sig synlig i trafikken. Brug det også gerne når det bare er en tur i haven. Skulle hunden løbe efter noget, og komme på vejen ved et uheld, kan man måske undgå den uheldige situation med en påkørsel.

Top moderne udstyr – der kan lades op

En lygte der blinker er super god, men en sele med lys og en hundesnor med lys, giver MEGET bedre synlighed.
Tyske Hunter har f.eks.lavet en udgave i super god kvalitet, der re beregnet til at blive brugt i slud og regn. Her får du en nylon sele / halsbånd med indvævede refleksstriber og led lys.
Det smarte er at batterierne kan lades op, så det ikke bliver alt for dyrt i batterier.

Mest populært er dog de runde blinkende neon hundehalsbånd, som laves hos flere forskellige producenter.
De kan ligeledes oplades og har også led dioder.
De er dog knap så fantastisk i kvaliteten, men også meget billigere – De ligger på omkrinrg 100 kroner.