Bekæmpelse af ukrudt uden kemi

Ønsker du ikke at anvende sprøjtegift på din matrikel er der nu ikke så helt effektive midler til at bekæmpe ukrudtet. Det er på mange måder en god beslutning, men knap så spændende, når man har en kæmpe gård, der skal holdes. Hvad er deraf muligheder uden gift? Her er vi ovre i de gamle gode husråd, hvor vi har efterprøvet et par af dem.

Eddikesyre mod ukrudt

ukrudtEn kraftig eddikesyre (32%) kan godt blandes op med 50% vand, så det rækker længere. Det er vigtigt at eddiken får lov at virke på dit ukrudt og omsommeren eller i regnfulde tider, skal det planlægges, så det får lov at sidde lang tid på ukrudtet. Om sommeren kan du medfordel spraye det ud om morgenen, når der stadigvæk er dug.

Fordele:
– Dræber effektivt alt ukrudt, så det visner.
– Virker inden for få timer

Ulemper:
– Dræber kun det ukrudt der rammes med spray.
– Dræber ikke rødder og ukrudt, der ikke er vokset op endnu. *
– Lugter i ca. 2 dage.
– Miljøet kan tage skade

Salt

Har du en pose vejsalt fra i vinters, kan den benyttes til at gøre jorden ekstrabasisk, det virker helt som med Eddike, bare med omvendte fortegn. Jorden bliver ekstra basisk og det dræber ukrudtet.

Fordele:
– Ukrudtet visner hurtigt
– Billigt

Ulemper:
– Der skal ret meget slat til at det virker
– Miljøet kan tage skade – Pas på fliser, de kan tage skade

Ild

Nok det mindst effektive til bekæmpelse af ukrudt,men mange bruger dog en dag nu og da meden”flammekaster” i haven. Det virker kun på de udgroede typer af ukrudt du har i haven og de kommer hurtigt igen, men det er skånsomt for grundvandet (Dog ikke atmosfæren). Vil du benytte ild som den primære bekæmpelse, vil vi klart anbefale at du investerer i en kraftig brænder og en vogn til en stor gasflaske, så du gi den gas på et stort område af gangen. Bruger du ils, skal du forvente, at det er nødvendigt at brænde mindst en gang om ugen (dog afhænger det naturligvis meget af vejret)

Fordele:
– Det er sundt for jordbunden

Ulemper:
– Ineffektivt
– Dyrt
– Langsommeligt

Kogende vand

Det er jo logisk nok at kogende vand dræber ukrudtet, men det er måske lige trælst nok at spæne ind og ud af huset med en el kedel 300 gange om dagen Men det behøver du slet ikke. Du kan købe en billige damprenser og bruge den til at dampe dit ukrudt , ja o g alt muligt andet smart i hjemmet (f.eks. rengøring af bilsæder). En af de helt billige damprensere kan du finde i et byggemarked til omkring 1.500 og den har en tank der holder til ca. 10 minutter s dampning. Skal du have længere tid mellem påfyldningerne af vand, ja så skal du over i en industriel damprener med stor tank. (Eller en hedtvandsrenser).

Det virker ret godt
Hold dampen over ukrudtet i ca 10 sekunder og se allerede hvordan det begynder at hænge med hovedet. Det du skal opnå er, at det koger inde i planten. Udfordringen er helt klar tankens størrelse på de billige damprensere, de er bare ikke ret store go giver ikke damp nok til ret mange minutter.

Fordele:
– Miljøneutralt (næsten)
– Med en stor hedvandsrenser kan du nå meget på få minutter.
-Billig i drift
– Du kan kombinere med eddike

Ulemper:
– De billigste damprensere har en meget lille tank
– Damprenseren koster en hel del

Manuel fjernelse

Den gode gamle manuelle fjernelse, hvor rødderne rykkes med hop, har naturligvis også sine fordele, kombineres med spray efterfølgende så de frø, der ligger dør, ja så er det faktisk ret effektivt.

På store arealer, kan du med fordele harve golde jordstykker og stier samt områder med skærver og sten.

TIP:
10-4 har et kæmpe udvalg af brændere, ecostyle midler og alt muligt andet til bekæmpelse af ukrudt – Gå direkte til den samlede oversigt her