Internet på landet
På en gård, langt fra nærmeste storby, er der slet ikke de samme muligheder for internetforbindelser, der er ofte kun 1 eller 2 muligheder at vælge imellem.
ADSl til næsten alle
ADSl er det vi kender som bredbånd, det benytter de gamle jordbaserede telefonledninger og derfor kan det leveres til nærmest alle.
Er der fastnet telefon i din bolig, eller har der været det (er der stik?) ja så kan du 100% sikkert få typen af internet kaldet ADSL.
Desværre er de kabler der ligger i jorden af pænt gammel og ringe kvalitet, så det er sjældent muligt, at leverer mere end omkring 18 – 25 mbit i upload og 1 – 2 mbit i download – Det er hvor det går godt, andre steder kan det være det halve.
Det er mildest talt ikke noget ungerne i boligen synes er ret fedt, når der skal spilles Fort nite flere steder i huset på samme tid … og da slet ikke hvis de voksne lige synes de skal streame en film på samme tid.
Fibernet
Du kan være heldig at der er etableret fibernet ved din gårds skel eller tæt på.
Ofte vil fiberselskabet gerne gå med til du selv graver et kabelrør ned i din mark over til nærmeste tilslutning, så skyder de selv fiberlederen gennem røret over til din bolig.
Men det kræver der er fiber ret tæt på naturligvis og det kun er pp din mark det skal graves ned.
Har du fiber i skel?
Det kan du ofte se ved at tjekke din adresse på f.eks. Waoo eller hvem der nu leverer fiber tæt på din adresse. (Typisk dit elselskab – tjek deres hjemmeside)
Er der fiberrør i skellet, er det bare at tjekke og du kan få gravet gratis hos din lokale el-leverandør eller om du selv skal ud med skovlen.
Det skal 45 cm ned og du skal grave over til det sted på huset, hvor du vil haverouteren bliver sat på den anden side af væggen. (+/-500 cm husk der skal være en stikkontakt )
4G kan også være et alternativ
Lad os sige det med det samme 4G giver ikke samme flydende oplevelse som kablet internet, det kommer først med 5G.
Men 4G er bedre end ingen internet og du kan med en ekstern antenne faktisk opnå et helt hæderligt resultat som fint kan dække en families behov, dog ikke helt til gaming.
I forbindelse med gaming har 4G den ulempe at det tilslutter for langsomt og det kan give en dårlig oplevelse med spil (Men så slipper man da også for de sidder og glor på det lort hele dagen.
Forstærkning af 4G / 5G signal
Er signalet dårligt (Læs om tjek af dækning her), kan du købe en ekstern 4G antenne og sætte højt, det kan give dig et meget bedre signal.
Det er naturligvis nødvendigt at bemærke, at routeren skal være forberedt for ekstern tilslutning af antenne.
Køb eventuelt ekstra ekstern 4G / 5G antenne hos proshop.
Peg antennen rigtigt
På mastedatabasen.dk kan du gratis se hvor nærmeste 4G mast er etableret og hvem der ejer den. Har du abonnement hos netop dem, ja så skal antennen naturligvis rettes den vej.
Priser på internet
Det almindelige ADSl bliver i dag solgt til en flatrate pris, hvor du betaler det samme ligegyldigt hvor hurtigt et internet de kan leverer hos dig.
Det er jo en kæmpe fordel i byen, hvor man kan få 100 mbit på den måde til en lav pris, men ikke ret fedt på landet, hvor man måske kun kan få 15 mbit til samme pris.
Men det er det billigste ligegyldig hvad andet du ser på.
Her kan vi anbefale (De er billigst i øjeblikket):
Kr. 219,- Du får alt den hastighed ledningerne kan trække.
Kr.179,- du får fibernet eller kabelnet op til 1.000 mbit
4G / 5G priser
Her skal du se efter det mobilselskaberne kalder mobilt bredbånd inkl. router.
Hvem du skal vælge afhænger helt af hvem der dækker , der hvor du bor.
Hvilket mobilselskab giver god dækning på mobiltelefonen på din gård? De vil også kunne givehurtigt4G.
Priserne er ret forskellige og der er allerede mulighed for 5G, men kun i de store byer og i centrum af dem. De udbygger dog kraftigt 5G og der vil ikke gå lang tid før næsten hele landet er dækket (TDC er førende på det område)
TDC har generelt bedste dækning i DK og derfor anbefaler vi et abonnement hos en udbyder, der bruger TDC nettet.
Det kunne f.eks.være Telmore, der har super god service og lavere priser en Yousee, men samme dækning.
De har en løsning med WiFi router til Kr. 259,- Læs mere om det her
Fiber internet priser
Det kan være lidt svært i første omgang overhovedet at finde hoved og hale i hvem hulen, der tilbyder fibernet i dit område, du finder lettest ud af det, ved at tjekke din el-leverandørs hjemmeside.
Her står hvem de samarbejder med og der kan du finde priserne.
I 2019 kom der gang i et samarbejde, der gør det muligt for internetfirmaer at leje sig ind på et samlet netværk. Langt de fleste små netværk har lagt sig sammen, så det er lettere at tilbyde fiber i 45% Danmark.
Priserne
Hos Fastspeed.dk tilbyder de fiber med 1000 mbit hastighed alle steder de dækker for kr. 249 pr. måned. Læs mere her