Chihuahua

Her kan du læse om livet med en langhåret Chihuahua, som Julie har været så sød at lave til os. Det er en rigtig god måde at læse om racen på i samspil med mennesker.

Freja – en langhåret chihuahua

Som hvalp

juli 2010 fødte chihuahuaen Barbie et kuld hvalpe på 5 unger. Barbie boede hos familien Maslak, som holder, udstiller og avler chihuahuaer, i deres store hus i Risskov, nord for Århus. Her har familien 8 chihuahuaer, hvilket giver nye hvalpe masser af mulighed for at socialisere gennem deres opvækst. Barbies hvalpe var familien Maslaks 2. kuld chihuahuahvalpe, og de navngav hvalpene efter alfabetisk nummerering; så deres første kuld hvalpe, alle havde navne, der startede med A, og dette kuld, som var deres andet, fik derfor alle navne som begyndte med B. Den hund, jeg endte med at købe, blev derfor navngivet Bella.

Jeg havde altid ønsket mig at få min egen hund, og ville gerne have en ruhåret foxterrier, ligesom Tintins hund, terry, men da jeg samme måned, juli 2010, kørte galt og knust hele mit bækken, blev denne fantasi tilintetgjort. Lægerne sagde at det var for stor en risiko at købe en hund, fordi jeg kunne komme til skade, når jeg gik tur med den, hvis den pludselig stak i løb, mens jeg holdt i snoren, og jeg derved ville bliver udsat for et hårdt og pludseligt ryk i ryg og lænd, som potentielt kunne rive bækkenbruddet op igen. Efter megen overvejelse og research, foreslå jeg derfor lægerne at jeg kunne købe en chihuahua i stedet, da den jo er meget lille og derfor ikke har samme kraft. Det mente lægerne var forsvarligt nok, og jeg begyndte derfor at lede efter en chihuahuahvalp.

Udover at være lille af størrelse, har chihuahuaer heller ikke et ret stort behov for motion, og behøver derfor ikke gå ret lange ture, hvilket var en vigtig faktor for mig efter min ulykke, da jeg ikke længere kan gå ret langt. Derudover sover chihuahuaer meget og kan fungere fint uden ret meget aktivitet, hvilket passer godt til min livsstil, da jeg er født med søvnlidelsen idiopatisk hypersomni, som betyder at jeg sover 12-18 timer i døgnet. Disse to faktorer betyder også at chihuahuaer sagtens kan bo og leve i en lejlighed uden at lide afsavn. Og da jeg bor i byen, havde denne faktor også stor betydning for mig.

Da jeg første gang mødte familien Maslak, Barbie og hvalpene i september, vidste jeg at jeg var kommet det rigtige sted. Når man køber en hundehvalp, er det vigtigt at kigge på opdrætshjemmet og opdrætterne. Det er vigtigt at hvalpene er sunde, at alle hundene er nysgerrige, kælne og ikke er bange eller sky. Og her kunne man tydeligt mærke at der var tale om et kærligt og omsorgsfuldt hjem, hvor familien ikke opdrættede hunde for pengenes skyld. Freja var lillebitte, men nysgerrig, sund, legesyg og kælen. Og jeg faldt pladask for hende med det samme! Og da jeg var flyttet ind i min nye lejlighed, en måned senere, kunne jeg køre ud og hente Freja. Hun faldt godt til og følte sig hurtigt hjemme. Vi legede med hende 1-1,5 time om dagen sammenlagt, og gik små ture på 10-20min, 4-6 gange om dagen, og blev efter få måneder renlig. Fra første dag var hun nem at passe, omgængelig og ikke krævende på nogen måder.

Som voksen

Chihuahuaer er kendt for at være racistiske, og leger helst med andre hunde af samme race. Freja kan dog bedst lide hanhunde, og bryder sig ikke om tæver – uanset race. Langhårede Chihuahuaer er kælne og meget loyale.

Men det er vigtigt at opdrage dem godt og socialisere dem, så de ikke bliver jaloux og sky over for alle andre end deres ejer. Dette gøres for eksempel ved at gå ture med dem i byen, hvor de kan møde andre hunde, og hvor masser af mennesker vil sætte sig på knæ, og spørge, om de må ae din hund. På grund af deres størrelse, er det vigtigt at komme ned i deres øjenhøjde, så personen ikke virker stor og faretruende. Herefter stikker man bare hånden frem, og venter på at hunden selv kommer hen til en og snuser til hånden. Herefter kan du ae hunden oven på hovedet og på ryggen. Hvis hunden løber væk fra dig, er det vigtigt at lade den få plads og komme til at føle sig sikker igen, i stedet for at følge efter dem.
Børn kan ofte virke for voldsomme på chihuahuaer, da de ofte løber hen imod hunden og kan være meget voldsomme i deres tilnærmelser. Derfor skal man altid instruere børnene som ovenfor, før de går hen til en Chihuahua.

racen chihuahua

Aktivering

Freja har fulgt mig gennem de sidste 11år, og er stadigvæk nem at passe, omgængelig og kælen. Da hun var ung, gik jeg til hundetræning, agility og stævnetræning (til hundeudstilling) med hende, for at opdrage på hende og for at socialisere hende, så hun blev vant med at omgås andre mennesker og hunde. Siden da har jeg fortsat med at træne lydighed og tricks med hende herhjemme. Chihuahuaer er kløgtige hunde, og har derfor behov for at blive motiveret og udfordret intellektuelt. Det kan man både gøre ved at lære hunden tricks, såsom sit, dæk, rulle rundt, give pote, gå på bagben, ‘Bang, du er død’, og lignende tricks. Der findes rigtig mange gode træningsvideoer på youtube, hvor du kan se, hvordan du skal instruere din hund, for at lære den de forskellige kommandoer/tricks. Det er nemlig vigtigt at man giver hunden klare og tydelige instrukser, at man har masser af tålmodighed, og ikke bliver sur eller irriteret på sin hund, når den ikke forstår, hvad man vil have den til at gøre. Husk hele tiden på at rose hunden, være konsekvent med dine instrukser, og fejre selv små fremskridt.

Udover den fysiske træning, kan du også købe intelligent legetøj til din hund – dét elsker Freja. Intelligent legetøj er puslespil eller lignende intellektuelt legetøj, som frigiver godbidder, når hunden løser dem. Det kan for eksempel være et tårn med horisontale plader indeni, som hunden skal finde ud af at hive ud af tårnet. På hver plade kan der lægges godbidder, og når hunden har hevet alle pladerne ud af tårnet, falder godbidderne ned i bunden af tårnet og ud igennem en sluse, hvor den kan nå den med snuden. Det kan også være et puslespil, hvor hunden skal flytte rundt på brikkerne, for at frigøre den brik, der dækker over den gemte godbid. Denne type intelligent legetøj er også godt til at lære hunden at være alene hjemme, da den herved har noget at tage sig til, som både aktiverer den og tilfredsstiller den ved hjælp af godbidder.

Hvis hunden keder sig, eller ikke bliver stimuleret og aktiveret nok hver dag, begynder den at finde på unoder. Det kan være at bide i møbler, sko og puder, tisse indendøre eller blive aggressiv. Derfor er det vigtigt både at stimulere den intellektuelt, og at aktivere den gennem gåture, træning og socialisering med andre hunde. De fleste unoder kan faktisk ændres ved bare tilføre mere aktivitet, flere oplevelser og mere motion i dagligdagen, og selvfølgelig at opdrage på hunden med positiv reaktion på alle tegn på forbedring. I sidste ende ønsker din hund at gøre dig glad, at blive rost og at leve i harmoni med dig.

Foder

Chihuahuaer er også kræsne hunde. Freja kan kun lide bløde godbidder, og hun elsker kattegodbidder med kylling eller laks. Derudover får hun Royal Canin Chihuahua adult tørfoder hver dag, som er tilpasset til racen. Det sørger for at hendes pels forbliver blød og skinnende, at hendes fordøjelse fungerer, som den skal, og det er fyldt med god næring.

Pelspleje

Langhårede chihuahuaer skal redes fra tid til anden, så deres lange pels ikke bliver filtret. Særligt halen, skørterne (pelsen på baglårene), og det lange pels på ørerne og brystet kan godt blive filtret, hvis man ikke reder det regelmæssigt. Det er vigtigt at man bruger en passende kam, og ikke bruger en furminator, som kan ødelægge pelsen i lang tid fremover. En furminator bruges til at fjerne underuld, som Chihuahuaer ikke har. Om foråret fælder de rigtig, rigtig meget, og det er hjælpsomt at børste hunden udenfor, så den løse pels flyver væk, og kan bruges af fuglene til at bygge reder med. Derudover er det vigtigt at klippe deres negle regelmæssigt, så de ikke bliver for lange.

Andre hunderacer på Farmerliv:

Samojed

Labradoodle