Samojed
Overvejer I en Samojedhund?
Her kan I få et unikt indblik i, hvordan det er at leves ammen med en samojed i familien.
Jonas (redaktør her på famerliv) har lever i 4 år med en samojed og en skovkat – og her kan du læse hvordan det har været.
Først det hurtige som rigtigt mange spørger om:
Hvad kræver en samojed?
Masser af motion, gerne omkring 5 km om dagen, helt sikkert gerne mere.
Hvor stor bliver en Samojed
Det afhænger helt af forældrene, de bliver fra 18 kilo til omkring 30 – 35 kg
De bliver ikke så store som Retriever, men tæt på. (Pelsen får dem til at se ret store ud, men der er en lille hund inden i)
Kan man klippe en samojed?
Ja, men det skal man ikke.
Samojedhunden har underuld og en løs pels udover. Den anvender den løse pels til at regulere temperaturen og klipper du det af,vil den fryse og svede, den kan ikke styre det selv længere.
Men du kan derimod hjælpe den ved at fjerne dens underuld om sommeren, det fælder sælv af løbende over sommeren, men med en børste beregnet til formålet eller en ”Blower” kan du fjerne store mænger af underuld, så hunden ikke sveder i alt for meget i sommervarmen.
Mit liv med en Samojed
Vi fik vores Samojedhund fra knap 4 år siden og valgte en hanhund, der ikke var 100% ren i racen, den er 75% samojed og 25% japansk spids.
Det betyder den er lidt lille i det kontra en stor ægte samojed, men ellers har den samme pels og personlighed som en samojed.
Den første tid var naturligvis med fuld fart over feltet og alt hvad der hører til en hundehvalp.
Heldigvis fik vores genbo en Golden retriever på samme tid, så de to kunne brænde energi af sammen.
Samojedhunden er super god til at omgås andre hunde, som hvalp.
Socialisering er vigtig
Som med andre hunde er socialiseringen af hvalpen yderst vigtig og vi gjorde et meget stort arbejde ud af det. Den kom på hundeskole og vi gik til hvalpedag i hundeskoven hver søndag (hvor der var op til 20 andre hvalpe).
Vi tog den også med på strøget, hvor den kunne møde masser af forskellige mennesker og forbi skolerne i området, hvor den blev overfaldet og gennemklappet af 1 og 2 klasse.
Det betyder han i dag er yderst social og gerne vil snakke med alle – Han har en positiv tilgang til alle dyr og mennesker og forventer de er venlige.
Vi havde også en kæmpe stor skovkat boende, da han kom til og han tror derfor at alle katte er venlige og bare gerne vil nusse…
Motionering og aktivering
Med tiden blev hunden ældre og vi valgte at give ham navnet FNUG, fordi han ligner et snefnug og er lidt lille af sin race.
Omkring ved 9 måned begyndte vi at gå længere ture, vi fandt dog hurtigt ud af hvor grænsen på, det var omkring 6 km.
6 km var max på én tur, men han fik lige fra hvalp mindst 5 ture om dagen,nogen lange og andre meget korte.
Det får han faktisk stadigvæk.
Da han var lidt over et år gammel, kunne han uden et eneste hvil nappe 10 km i rask trav og uden ret meget søvn bagefter.
Vi går omkring 5km med ham om dagen i snit. Mest i weekenderne, hvor vi tit går en 12 km tur og ikke så meget i hverdagen, hvor der ikke er så meget tid.
Du skal med andre ord ikke forvente, at det er en hund, der er tilfreds med en kort morgentur før I tager på arbejde og en 15 minutters aftentur, det er for lidt og det vil give problemer på andre måder.
På den anden side kan de meget nemt klare meget længere ture end 12 km, de kan løbe med slæde i to timer uden hvil og der kan de nemt tilbagelægge 30 km.
Men det kræver naturligvis træning. En del bruger dem foran en løbecykel, som med Husky racen, her fungerer de dog bedst ved lave temperaturer.
Pelsen
Fælder den så meget? Ja, det gør den altså, helt fantastisk meget.
De førsteår var det helt vildt,når han begyndte at skifte til sommerpels, men efter vi fandt ud af at hjælpe med en speciel underulds børste, så gik det langt mere smertefrit.
Man kan købe sig en Blower, der er en slags forvokset hårtørrer, som blæser meget kraftigt, den kan man blæse de løse hår af med og man har næsten en hel ekstra hund i uld bagefter – det er yderst effektivt.
Vask er ikke nødvendig ret tit, pelsen har olie i sig, så snavs og sand selv falder af, når det er tørt.
I begyndelsen vaskede vi Fnug med jævne mellemrum men holdt op med det, da den slev kan holde sig ret pæn.
BONUS INFO:
En Samojedhund lugter ikke af hund, den har en dejlig duft, lidt som en hest. Selv når de er våde luger de ikke af “Våd hund”.
Fodring
En hund medstort energiniveau og som ejeren jo derfor giver meget motion, skal gerne have et godt fodermed masser af energi.
Du kan fint give den et rigtigt energifoder med højt fedtindhold uden den tager på.
Vi har en stor skål med tørkost stående altid og vand, den kan selv spise det den vil have.
Den spiser det faktisk sjældent.
Hver morgen og aften får den en halv pakke vådkost og et par god bidder her og der.
Trods den kan spise alt det tørkost den vil, er den helt slank.
Den spiser kun meget, når vi har været ude på en lang tur, så kan den godt finde på at spise en hel skål med tørkost (til 3 dages normalt forbrug) på ti minutter.
Tørkosten kan med fordel være med Omega 3 og 6 fedtsyrer, som er gode for pelsen.
Vi har prøvet følgende mærker:
Profine
Happydog
Acana
Orijen
Isegrim
Hvor han klart var mest interesseret i at spise Orijen, der dog er halvdyrt i længden, så han får Acana, der er en billigere version fra samme fabrik.
Samojed sammen med en kat?
Fnug fik ikke lov til selv at vælge, da han flyttede ind, var der allerede en 10 år gammel kæmpe skovkat. (Kæmpestor skovkat, der overhovedet ikke havde bedt om en hundehvalp)
Den brugte han enormt lang tid på at irriterer. Katten gav ham meget ofte et par på hovedet, men det store pels gjorde at han ikke kunne mærke kløerne og han fik aldrig rigtig respekt for den.
De kunne fint sammen efter ca. 2 måneder, hvor de sagtens kunne sove pote i pote.
Men det var katten der accepterede ham og ikke Fnug, der lærte at respekterer den.
Når han i dag ser en kat, er han helt vild. Han vil ikke jagte den, han vil hen og nusse den på maven :-)
Ekstra Samo info
Samojed spids:
Det er der faktisk ikke helt noget der hedder. Det hedder Dansk Spids eller samojed.
En Dansk spids ligner en Samojed rigtig meget, forskellen er tydeligst på deres øjne, hvor samojed har mandelformede øjne og DS ikke.
Giv dem kulde om sommeren
De er altså ikke beregnet til en varm sommer og går du ud på en lang tur i 30 graders varme, så holder de ikke længe før de begynder at hænge med næbet.
Sørg for de har en kold kælder, en terrasse de kan liggeunder direkte på jorden og gerne et vandbad at lege i.
Gå de lange ture morgen og aften, aldrig i direkte sol.
En kølepude er også en rigtig god ting at supplere med.
Hvor meget motion kan de klare?
De kan klare mere end dig, det er helt sikkert
I en 3 måneders periode har jeg gået mindst 2 timer med Fnug hver dag og med ofte 3 timer.
Det er intet problem og ikke i nærheden af en udfordring, bare der er vand under turene, så er der ikke noget at komme efter.
Det vil kun være dig selv, der er hængeskoen.
Dog skal du naturligvis tage hensyn til temperaturen. Over 25 grader, så skal der skygge til under gåturen (skov) og vand hver ca. 20 minut (vandhuller og bæk er fint)