Efterisolering af loft
Er dit hus ikke helt nyt vil der ofte ikke være isoleret 100% på loftet og efterisolering er en af de energibesparende foranstaltninger der hurtigst betaler sig hjem. Derfor er det økonomisk interessant at efterisolere loftet
- Du kan nemt gøre det selv
- Det kræver ikke dyrt specialværktøj
- Isoleringsmaterialet er billigt kontra effekt
- Det holder enormt mange år og skal som sådan ikke udskiftes
- Der kan spares mange penge hvert år, hvis der er dårligt isoleret
Hvor meget isolering skal der på loftet?
Fra bare 20 år siden var 100 mm faktisk meget normalt og derfor var der også enormt varmt om sommeren i øverste værelser og koldt om vinteren. Med tiden er anbefalinger og krav naturligvis ændret, så vi i dag skal helt op på 300 mm, før vi opnår den fulde effekt og skal din bolig være en lavenergibolig, så skal I helt op på 400 mm.
Efterisolering af loft og besparelsen
Hvad kan jeg spare ved at efterisolere mit loft? Det er vidt forskelligt alt efter hvor meget isolering der er på loftet nu, hvor meget resten af huset er isoleret og hvilken varmekilde I har i boligen. Skifter I fra 150 mm til 300 mm og er der fjernvarme, ja så vil et hus på 200 kvm spare godt 1.200 om året. Benyttes elvarme er det X 3 I forhold til prisen på isolering, er det hurtigt tjent hjem, specielt hvis der benyttes en dyr varmekilde.
Hvad skal du bruge for at efterisolere loftet?
Der er naturligvis stor forskel på hvor tilgængeligt loftet og skunk er, men som udgangspunkt er der typisk adgang til et loftrum, eller skunk, der forgrener sig op over værelserne. Ingen tvivl om at det er lettest at efterisolerer et typisk parcelhus, hver der bare skal tilskæres bats og ligges ind. På en ældre gård, vil der ofte også være et forholdsvist stort loftrum med god højde. Du skal bruge følgende:
- Heldragt i papir, hvor du kan ånde i
- Maske / åndedrætsværn
- Handsker
- Sav eller speciel isolering kniv
- Skruemaskine til at fjerne gangbro
- Træklodser til at hæve gangbro
- Isoleringsbats
Du skal bruge mindst det antal kvm dit hus er opgivet til og ganget med det antal lag, der er nødvendigt. Herudover skal gangbro (Hvis der er en) hæves op over den nye isolering og her skal du bruge træklodser savet af en bred træsvelle, sørg for de bliver ret lange i det f.eks. 30 cm, så de er stabile.
- Tjek først om dampspærren er intakt og hel
- Tjek til standen af den nuværende isolering, den må ikke smuldrer ved berøring
- Sørg for at tjek det grundigt
Når du er sikker på den gamle isolering er fint og dampspærren er hel, kan du sagtens ligge ny isolering direkte oven på den gamle. Fjern gangbroen og hæv den 5 cm over den nye isolering, du kan eventuel lade den gamle gangbro være og bygge ny oven på den.
- Sørg for god ventilering
- Dæk ikke ventiler til
- Overvej at forlæng kabler fra installationer f.eks. lamper og tv kabler, så de kommer over ny isolering
- Dæk ikke til ude ved vindbrædder
Isolering af skunk
Skunken er nem nok, der skal bare fjernes gangbro go ligges bag, for derefter at genetablere gangbro, men væggene ind mod værelserne og oven på værelserne er noget helt andet. Her er hønsenet og en klipsemaskine / kramper på trykluft genialt til at holde isoleringen på plads. Det giver mulighed for at se om isoleringen falder sammen og giver maser af god ventilation.
Oven på værelserne er der typisk ikke ret meget plads og det er faktisk den sværeste opgave ved loftisolering. Trods der er træng plads, så sørg alligevel for at der stadigvæk er ventilation og det hele ikke bare proppes op. Er der ikke ventilation og en utæt dampspærrer (særligt vigtigt ved soveværelser) så vil der kunne komme store mængder fugt op til isoleringen og har du mast og proppet det ind, kan isoleringen være skyld i konstruktionen begynder at rådne.