Kattefoder

kattefoderKatten er elsket for sin finurlige personlighed og dejlige måde at være på, trods vi elsker dem, er der dog ganske få der rent faktisk tager sig tid til at sætte sig ind i hvilket foderbehov kæledyret har.

Der er et meget stort udvalg af kattefoder her i Danmark og det kan være svært, for selv en kyndig fagperson, at gennemskue hvilke mærker, der giver en god og korrekt ernæring.

Vigtige faktorer som kattens race, dens alder, dens aktivitetsniveau (ude / indekat) og eventuelle allergier bør naturligvis medtages i overvejelserne, når du selv skal ud og vælge det helt rigtige kattefoder – Det ser vi nærmere på her.

Kattens foderbehov og ernæring

Kattens behov for ernæring er vidt forskelligt fra hundens, ja og menneskets. Årsagen er primært at katte ikke er altædende, men kun kødædende.
De kan godt spise græs og gnaske i et æble, men de behøver det ikke for at overleve som hunden og mennesket.

Kattemad skal derfor primært bestå af kød og kun sekundært af grøntsager, hvor hundemaden ofte består primært af grøntsager (korn og kartofler).
Derfor vil kattemad også som udgangspunkt være dyrere end hundemad.

Proteiner i kattens kost

Proteinerne i kattens kost er det vigtigste i kosten, da katten er afhængig af proteiner hele tiden i en høj ernæringsmæssig fordøjelig og optagelig kvalitet.
Des bedre ernæringsmæssig værdi i foderet, des mindre har den som udgangspunkt behov for.

Et dyrt kattefoder vil derfor ofte skulle dosseres mindre end et billigt.

Katten kan ikke få for meget protein, den kan ikke blive dårlig af for højt porteinindhold, men den kan som seniorkat få problemer med en meget proteinholdig kost, da dens nyrer skal arbejde på højtryk for at nedbryde dem til aminosyrer (Mere om det senere).

Taurin bør være tilsat alt kattefoder, da katten ikke selv kan danne det.(en vigtig aminosyrer)

Kulhydrater i kattens foder

Katte har overhovedet ikke behov for kulhydrater og spiser i naturen kun omkring 5%, som primært spises for at få hårbolde op af maven eller fordi den er tvunget pga mangel på byttedyr.

Giver du katten hundefoder, kan den på lang sigt blive meget syg, den kan blive dehydreret, få leverproblemer og få nyrer problemer.

Bemærk:
Godbidder til katte kan være fyldt med kulhydrater for at gøre dem billige, det er f.eks. fedt blandet med korn/mel og dem skal du ikke give din kat ret mange af om måneden.

Fedt i kattens foder

Fedtet er nødvendigt for kattens krop og bør kun nedsættes, hvis katten er blevet overvægtig.
Typisk følges mængden af fedt og proteinindholdet ad, dog ikke i de mærker som anvender plantebaserede proteiner. (Så tjek der er nok fedt i)

Hvad er et godt kattefoder?

Når du står med en pose kattefoder, så prøv at se bort fra indpakningen og de smarte ting der står på forsiden – vend posen rundt.

Se på ingredienslisten og analysen, hvor du kan se hvad der er i foderet og hvor stor andel af proteiner, fedt og kulhydrater der er i.

Her skal du være særligt opmærksom på om der kun er proteiner fra kød eller om det er blandet kød og planteprotein.
Ofte vil der være en blanding i de billigste typer kattefoder, da planteproteiner er billigere, men også mindre ernæringsmæssigt korrekte for en kat.

Højt proteinindhold fra frisk kød og et meget lavt indhold af kulhydrater fra grøntsager og urter eller bær vil være det du bør gå efter.

Undgå foder baseret primært på kødmel, animalske bi-produkter og høje mængder kulhydrater fra f.eks. korn.

Gode ekstra tilsætninger

De mange mange forskellige mærker inden for kattefoder forsøger naturligvis at skille sig ud og mange af dem gør det ved at tilsætte forskellige ekstra ting, som de hævder har en positiv indvirkning på katten.

Omega-3 og 6 olie er meget ofte tilsat og har ikke særlig god forskningsmæssig underbygning mht virkning hos katte, men er generelt opfattet som værende positivt og særligt for pelsen.