Varmrøgning af fisk

En varmrøget friskfanget havørred kan smage helt fantastisk og er for mange lystfiskere det ultimative.

Hvad skal du bruge til røgningen?

varmrøgning af fiskDu kan bygge en rygeovn ret nemt selv, der skal som udgangspunkt være et bål i bunden og et højt rør så fiskene ikke kommer for tæt på ilden og bliver for varme. Bliver de alt for varme slipper kødet og de falder af (Hvis du har bundet dem i hovederne) Du skal derfor enten mure en høj lang skorsten eller have et langt stålrør, hvor du kan måle temperaturen i (70 – 80 grader). Alt efter hvordan du vil ryge, vil det være en fordel med et forholdsvist stort brændkammer, så du kan ryge med alt muligt forskelligt og ikke bliver begrænset på det punkt. Dem man kan købe er typisk meget små og beregnet til rygning med små stykker udvalg træ.

Tip:
Røgningen kan laves ved at bage i 40 – 50 min ved 70 – 80 grader og efterfølgende ryge i 40 – 50 minutter ved ca. 50 grader.

Ryg med andet end træ

Hvis du går op i smagen, kan du eksperimenterer med forskellige typer røg og smag. I Nordjylland er lyngrygning meget udbredt, du kan også bruge alt muligt andet f.eks. friske krydderurter. Men gå varsomt frem, det kan ende med en fæl smag, hvis du rammer forkert.

Det mest normale er bøgesmuld.

Krydderier
mange vælger at ryge fisken uden noget som helst. Andre salter fisken og laver dem til filet med krydderier på.

Ofte er det et godt valg at bruge paprika, hvidløg og peber.

Køb udstyr frem for at bygge selv

Der er flere webshops, som har gjort sig særligt bemærkede inden for rygning og som har et særligt stort udvalg af forskellige rygeovne og tilbehør. Her kan du få ideer til at bygge din egen ovn, eller købe en færdigbygget og diverse tilbehør.

Herunder lidt billeder af de mest solgte typer røgovne

Høj ovn

røgeovn høj

Her et eksempel fra Totten

Type: Totten Plus, elektrisk

Prisniveau: Kr. 3.000,-

Mellem ovn

weber røgovn

Her et eksempel fra Weber

Type: Smokey Mountain cooker

Prisniveau: Kr. 2.700,-

Lille ovn

lille røgovn kasper røghat

Her et eksempel fra Kasper Røghat

Type: Lille transportabel røgovn

Prisniveau: Kr. 400,-