De mest almindelige Fåreracer
Får blev som et af de første dyr tæmmet, og da de har en utrolig evne til at tilpasse sig de forskellige klimaer der findes i verdenen, har de fulgt os, og klaret sig godt uanset hvor vi har slået os ned.
Når du skal vælge hvilken fåreracer du skal have, skal du have i dine overvejelser, med hvilket formål du skal have får. Er det kun for hyggens skyld/til afgræsning eller er det fordi du ønsker kød eller uld. Der er ikke mange i Danmark der har dem for mælkens skyld. Derefter selvfølgelig hvilken stald og fold du har, hvor meget tid du vil bruge på dyrene.
”Primitive fåreracer”
Er fåreracer som meget ligner det oprindelige får. Det er en let race, der er meget adrætte og kan være svære at holde inde i en indhegning.
Det er hårdføre får, med gode moderegenskaber og fin uld.
”kødfår” er racer der vokser hurtigt, og som desværre også kan have besvær med at læmme og have mælk til lammene.
”Uldfår”
Lave meget og rigtigt fin uld, med fine fibre.
”Malkefår”
Producerer mere mælk, som bruges til is og ost.
Gotlandsk fårerace
Har det godt på store arealer, er robust og egner sig derfor godt til naturpleje. Har let ved at læmme, og passer deres lam med en masse mælk. Et får med et godt temperament, der er tillidsfuldt og let at have med at gøre.
Deres uld er lyd/ mørkegrå, men findes ikke i hoved eller på benene. Både moderfår og vædder udvikler ikke horn.
Vædderen vejer 70 – 90 kg og fåret 60 – 70 kg.
Leicester
En stor kødrace, der er robust, men fordi den vokser så hurtigt, har det bedst når der er rigeligt med græs eller andet grovfoder.
Der er god plads til foder i vommen, så de får store livskraftige lam. Har let ved at læmme, og passer lammene godt efterfølgende.
Har hvid uld, sort mule og klove, hvor ulden mest blive brugt til håndspinding.
Vædderen vejer 130 – 170 kg og fåret omkring 100 kg.
Marsk
En robust og nøjsom race, der let bliver fed. En race, der kan klare sig i alt slags vejr, da de har hvid uld over hele kroppen, også i hovedet og på benene. Deres uld er grov, og bliver især benyttet til fremstilling af tæpper. Man skal passe på at de ikke bliver fede, hvis de er opstaldet om vinteren, det gælder også de lam der er taget fra til slagt.
De bliver lette med lam, og har en god mælkeydelse og lang laktation.
Vædderen vejer 85 – 110 kg og fåret 75 – 85 kg.
Oxforddown
En race der vokser hurtigt, og egner sig godt som slagtefår. Er brun/sort på snuden og hvid uld, der har brede og dybe krøller. Har uld i både pande og på kinderne. En stor, rolig og robust race, der har let ved at læmme. De er gode til at passe de hurtigt voksende lam. Vædderen vejer 140 – 150 kg og fåret 100 – 110 kg.
Shropshire
Er et mellem stort får, der egner sig både til uld og kødproduktion. Bliver ofte brugt til kød, deres lam vokser hurtigt, og er klar til slagt tidligt. De bliver ofte brugt, til at græsse imellem juletræer, de er meget nøjsomme, med et lavt foderbehov. De har hvid uld, hvor der kun er frit omkring øjnene, og det nederste benene. Deres uld egner sig til dyner og vatteret tøj, da det ikke så let filtre.
Vædderen vejer 100 – 120 kg og fåret 65 – 85 kg.
Texel
En midelstor race, hvor den danske gren er hvid med finfibret uld. Den har ikke uld på hovedet eller benene. Mulen og klovene er sorte. Et får hvor der skal være en stor muskelmasse og kødet bærer præg af dette. Har let ved at få deres lam og passe dem.
Vædderen vejer 110 – 140 kg. og fåret 75 – 95 kg.
Dorset
Også en mellemstor race, der laver nogle fine lam til slagt, med en stor mængde fint krøllet uld. Fåret er hvidt over hele kroppen.
De er frugtbare og meget påpasselige med deres lam. Har det mælk de har behov for.
Vædderen vejer 95 – 120 kg. og fåret 80 – 100 kg.
Suffolk
Et stort får med en masse fedtfattigt kød på. Har sorte ben, sort hoved med store hængende øre, og hvid uld, der er fin og fibret. Bliver brugt til blandt andet dynefyld. Er hårdfører, men kræver en middel god fold eller foder, da de er store dyr, der vokser hurtigt.
Vædderen vejer 120 – 140 kg. og fåret 80 – 95 kg.
Merino
En mindre race som er kendt for deres uld, som er hvid og meget blød og fin.
Vædderen vejer 75 – 95 kg og fåret 55 – 65 kg.