Fra killing til senior kat
Kattene i Danmark lever et fantastisk frit og dejligt liv uden de store begrænsninger. De formerer sig på kryds og tværs, hvilket også gøre racerenheden meget lille (Det er svært at styre).
Der indfanges ikke ret mange vildkatte og sygdommene, som f.eks. katteaids er ikke voldsomt udbredt, dog eksisterende.
Med andre ord, kattene trives godt i Danmark.
Vi vil her se på en typisk huskats liv fra killing til seniorkat og hvilke livsstadier den gennemgår.
Killingen
Missemor er drægtig i 9 uger og alt efter hvor erfaren den er, vil den enten føde tæt på sin familie (F.eks. i sengen) eller søge til et trygt skjul (F.eks. bunden af et skab).
Katten føder dem i løbet af ret kort tid kontra antallet, der kan sagtens fødes 5 killinger på en time.
Moderkagen spiser hun og killingerne slikket HELT rene, så de kan tørre og begynde at dige.
Er hunkatten knap så erfaren en missemor og føder tæt på familien, vil hun efter en eller to dage forsøge at flytte killingerne til et mindre åbent og mere trygt område.
Der kan godt være forskellige fædre til killingerne, det er derfor muligt at få killinger i et kuld, der ser helt forskellige ud.
Der kan sagtens være en skovkat imellem.
Killingernes opvækst
Når killingerne er omkring 10 dage, kan de begynde at løfte kroppen og bære den rundt på de små ben, deres øjne er også ved at være åbne, så det begynder at være svært at holde styr på dem.
Typisk holder man dem i en papkasse og når de begynder at stikke for meget af, er det en fordel at holde dem i et enkelt rum (Sæt f.eks. et liggeunderlag op foran døren).
De vil dige mælk helt frem til de tages fra deres mor, dog holder de selv omkring 15 uge.
Når killingen ved 13 uge får nyt hjem, er det en god ide, at starte langsomt og forsigtigt ud med den faste føde, så killingens mave kan vende sig til det (Brug vådfodder).
Den unge kat
Den unge juniorkat er fuld af energi og fiser rundt over det hele, det er typisk her de får lavet en lidt for lang tur rundt i området og desværre forvilder sig væk.
Det er også i denne periode flest katte bliver påkørt af biler, så pas godt på og hold dem gerne inde det meste af tiden, til de er lidt større.
Hunkatten kan allerede blive drægtig som 7 – 9 mdr. gammel, så det er meget vigtigt at holde den inde eller sørge for p-piller / sterilisering.
P-piller anebefales generelt ikke over længere tid, da de er kendte for at give kræft.
Det anbefales også at få hankatte kastreret, da det vil gøre dem mindre aggressive, så de ikke slåsser så meget. (Mindre risiko for katteaids)
Valg af kattefoder
Juniorkatten og den voksne kat kan sagtens få det samme foder. Det mest udbredte i Danmark er tørfoder og Wiskas er det mest kendte mærke.
Katte er kødædere og skal have et meget proteinrigt foder for at få nok energi, det er derfor vigtigt med et godt foder, hvor der ikke er sparet på kødindholdet.
Ofte vil en kat selv fange mad, men det er meget forskelligt og man bør ikke forvente, at den selv supplere.
Hos langt de fleste katte, er det helt fint, at have masser mad stående fremme – Den spiser når den er sulten og overspiser ikke,
De senere år er det blevet populært med en madautomat, så katten får en portion hver dag.
Det gør rejser mulige uden pasning – se eventuelt eksempler her
Kattens voksne liv
Katten er jo egenrådig og ikke et flokdyr som f.eks. en hund.
Den er derfor knap så afhængig af den familie den bor hos. Det er ikke unormalt at de tager på strejfetur flere dage, ja måske en hel uge.
De er formidable jægere og vil ofte slæbe deres fangster med hjem til dig for at bidrage til husholdningen.
Mus, Rotter, Mosegrise, Harekillinger og masser af fugle vil du ofte få leveret som gave. Spiser du med ikke, vil katten efter lidt tid selv gøre det.
Løbetid os katten
Hunkatten bliver påvirket voldsomt af løbetiden og miaver anderledes, hvis det ikke får lov til at komme ud.
Det kan være direkte irriterende at høre på, når de kalder efter hankattene.
Der går en lille uge med løbetiden – Har ud udekatte, vil du sjældent opdage det.
Perioden er i januar / februar og september / oktober i ca. 3 ugers tid af gangen
Seniorkatten
Katte kan bliver ret gamle, det er ikke unormalt de bliver 15 år og de kan godt blive ældre.
Har du udekatte, der ofte vil blive smittet med katteaids, vil alderen sjældent kommer over 11 – 14 år.
De bliver lettere syge på deres sidste år og typisk vil en infektion blive enden.
Fodring af seniorkatten
Når katten bliver omkring 8 – 9 år, vil dens nyrer begynde at arbejde knap så effektivt og enormt mange katte dør pga. nyresvigt.
Du kan derfor hjælpe din seniorkat ved at give den et foder der netop tager højde for dens nyrer.
Derudover kan du hjælpe den med et vitamintilskud, så du sikrer den får nok af alt det den skal bruge til at oprette en sund alderdom.
Katte for sjældent gigt. Det er kun hvis de bliver meget meget gamle, der kan du hjælp med glucosamin, som også virker hos hunde – ja og mennesker.
Kattens farvel
Lader du katten bliver hos familien ude aflivning, vil den selv begynde at ligge sig nye og mere trygge steder f.eks. under en seng.
Den søger væk til et sted hvor den er helt tryg og ved den kan sove og falde til ro.
Fra den begynder at vise tegn på de sidste dage er på vej, vil der ofte kun gå 2 – 3 uger før den finder til ro (ved nyresvigt), dog er det naturligvis forskelligt alt efter årsagen.
I perioden på de 2 – 3 uger vil den ofte få problemer med at holde balancen, den mister appetitten og den bliver meget tynd og svag.
Den vil holde sig tæt ved boligen og kun gå små korte ture.
Det er vigtigt du giver den lov til at ændrer sin adfærd og hjælper den så godt du kan. Er der hund i familien, så sørg for den ikke kommer i nærheden af den – katten er svag og kan ikke lege.