Valg af gulvtype
Trægulvet er vinderen, når vi taler om gulve i moderne boligindretning. I årenes løb har trægulvet naturligvis været i konkurrence med både væg-til-vægtæppet, linoleumsgulvet, klinkegulvet og blanke betongulve, men træet har overordnet set altid været det mest anvendte materiale til boligens gulve.
Træ er også et smukt materiale og bliver det lidt trist og medtaget at se på, kan det få en gulvafslibning. Så er det så flot som nyt. Skal du vælge gulv til din bolig så går du aldrig fejl af trægulvet. Det er en klassiker, som vil holde mange, mange år frem. Men der er naturligvis stor forskel på trægulve, og på de efterbehandlinger du kan vælge at give dem. Så står du og skal vælge et trægulv eller skal vælge en efterbehandling efter en gulvafslibning, kan du får et gode råd med på vejen her.
Nyt gulv – hvad skal du tage stilling til?
Hvis du skal vælge et nyt trægulv til din bolig, er der virkelig mange muligheder. Du skal for eksempel tage stilling til:
- Massivt eller lamel
Der er stor forskel på dine muligheder for gulvafslibning og gulvafhøvling alt efter, om det er et massivt gulv eller et lamelgulv, du vælger til din bolig. Ofte vil det være prisen, der bestemmer, men hvis du vælger den dyrere løsning, som et massivt gulv er, får du også et gulv, der kan tåle mange gulvafslibninger og en del gulvafhøvlinger. Der er imidlertid også tilfælde, hvor det ikke er smart at vælge et massivt gulv. Det er for eksempel, hvis du skal have varme i gulvet. Det kan de massive planker ikke tåle og derfor skal du vælge et lamelgulv. Du kan dog få lamelgulve hvor slidlaget er så tykt, at gulvet kan tåle mange gulvafslibninger og endog en eller to afhøvlinger. Et almindeligt lamelgulv med et slidlag på 3-5 mm, kan tåle 1-2 gulvafslibninger.
- Mørkt træ eller lyst træ
Der er rigtig stor forskel på, om der ligger et mørkt eller et lyst trægulv i en bolig. Det mørke gulv skaber et mørkere rum med en større tyngde – og vil nogle synes – mere hygge. En lys træsort giver et lysere rum og en lettere stemning i rummet. Det er en smagssag, hvad man synes er flottest. Det kan anbefales at tage ud og se et rum, hvor der er lagt et mørkt trægulv og et, hvor der er lagt et lyst. Flere steder i landet kan man se prøvehuse og udstillinger af gulve. Det giver et meget bedre indtryk, når man ser gulvet i et rum.
- Planker eller parket
Det er også stor forskel på om gulvet skal være et plankegulv eller et parketgulv. Et parketgulv – især sildebensparket – vil gøre rummene ”finere”, hvor et plankegulv vil virke mere rustikt.
Gammelt gulv – hvad skal du tage stilling til?
Når du allerede har et trægulv, som bare skal friskes op med en gulvafslibning, er det hovedsagelig efterbehandlingen, du skal tænke på. Hvis du har et lyst trægulv, kan du vælge at gøre gulvet mere eller mindre lyst. Ønsker du et meget lyst gulv skal du have en efterbehandling tilsat hvide pigmenter. Men det kan gøres både ved lak, olie og sæbe.
- Lak
Hvis du ønsker et lakeret gulv, kan du fået et næsten hvidt gulv. Du kan naturligvis også vælge en lak uden så mange hvide pigmenter og får en mere naturlig træfarve. Lak er en meget praktisk og slidstærk efterbehandling.
- Olie
Med olie får du en mere naturlig overflade. Den er slidstærk, mættet og afviser skidt og væsker, men tørres væsker ikke op nogenlunde med det samme, vil de trænge ned i træet.
- Sæbe
Når træet sæbebehandles grundigt, så det er helt mættet, vil det ligesom olien afvise smuds og væske. Væske skal dog tørres op hurtigt for ikke at trænge ned i træet. Det er en behandling, der giver en naturlig og slidstærk overflade.
Igen er det en smagssag om du vil have et gulv der er dækket af lak, men er let at hold eller et gulv, hvor du kan mærke træet, men skal passe lidt mere på, hvad du spilder.
Forstå gulvtyperne
Laminatgulv
Meget stærk overflade af plast limet på spånplade og efterfølgende lakeret.
Fordele:
– Meget slidstærkt
– Billigt
– Ligner trægulv
– Nemt at holde
Ulemper:
– Har faktisk ikke noget med træ at gøre
– Kan ikke slibes og gøres pænt igen
– Kort holdbarhed
Lamelgulv
En god kombineret løsning, der giver mange valgmuligheder både mht træsorter og overfladebehandling.
Der er et meget stort udvalg og ofte vil det være en fordel at vælge en udgave med meget træ og i en hård træsort med stærk lak.
Fordele:
– Slidstærke træsorter kan vælges
– Meget stort udvalg
– Gulvet kan efter en årrække slibes og opfriskes påny
Ulemper:
– Kræver vedligeholdelse (olie, sæbe, lud), hvis det ikke er lakeret
– Kan falme
Massivt træ
Et massivt trægulv er ikke nødvendigvis et gulv med en stenhård overflade – langtfra.
Det er et gulv hvor hele gulvplanken er af træ, hele vejen igennem og uden spånplade.
Men du kan sagtens vælge en træsort, der er skrøbelig og som kræver konstant vedligeholdelse, trods der er 2 -3 cm træ.
Fordele:
– De kan slibes mange mange gange og afhøvles
– De giver et godt indeklima fra første dag, hvis det ikke ligges med lim
– De kan være ultra smukke
– Meget slidstærke og hårde træsorter kan vælges
Ulemper:
– De kræver vedligehold med olie, sæbe eller lud
– De kan falme
– Der kan komme borebiller i dem