Solceller – Kan det betale sig?

solcellerMange tager fejl af en solfanger (solvarme) og solceller.

Solceller producerer strøm intet andet, en solfanger farver vand op.

Her ser vi på fordelene ved at etablerer et solcelleanlæg og den langsigtede økonomi.

Hvad er solceller?

Solcellerne er opdelt i felter, der hver i sær kan producere jævnstrøm. De kan være af monokrystallisk eller polykrystallisk silucum, der omdanner sollyset til jævnstrøm. Strømmen transporteres til en inverter, der laver strømmen om til den velkendte vekselstrøm vi kender fra vores stikkontakt.

Du kan læse en meget grundig gennemgang af alt det tekniske, der sker i praksis når solen omdannes her.

Hvor mange KW skal du have på gården?

Hvor meget du sætter op bør afhænge af jeres nuværende behov og naturligvis også det fremtidige.

Måske overvejer I at montere en luft til vand varmepumpe og udnytte gratis solcellestrøm til opvarmning af huset eller længer, ja så skal det naturligvis med i beregningen.

Et almindeligt hus med en lille familie kan klare sig med 6 kW på taget, men en gård med stor strømforbrug og måske dårlig isolering, vil nok kunne få fuld gavn af 12 kW.

Vis dit årsforbrug til en konsulent, så kan han hurtigt beregne det mest effektive areal kontra pris.

Montering af solceller

De er ret taknemmelig at have med at gøre, de kan placeres på et tag eller stativ ved jorden.

Ved jordmontering fylder de naturligvis og kan nemt beskadiges af fodbolde og den slags, men de er også lettere at vaske rene.

Inverteren har ofte en kortere levetid end selve solpanelerne og derfor bør den placeres et sted, hvor den er let at skifte – De holder omkring 10 år alt efter kvalitet.

Solpanelers effektivitet falder langsomt, men de fleste producenter garanterer op til 80% efter 20 år og de kan sagtens blive ved længere end 20 år.

Få 3 tilbud på passende solcelleanlæg ti dit behov – Anlæg + montering. Det er helt uforpligtende

Sælg den overskydende strøm

I dag er prisen for den overskydende strøm du sælger helt utrolig lav og nærmest ikke eksisterende, så det gælder om at bruge strømmen, når den produceres (Når der er høj sol) og måske købe en batteripakke, så den kan gemmes til om aftenen.

Batterierne er særligt fornuftige i vinterperioden, hvis du har lavet et varmeanlæg, der kører på strøm (varmepumpe).

Sørg for en eventuel batteripakke ikke bliver brugt 100%, det slider for meget på dem, det anbefales at der kun anvendes omkring 30% af deres kapacitet, så de holder længere.

El-bilen

Har I en el-bil er solceller jo vejen til gratis fremdrift i bilen og i øvrigt til samme pris de næste 25 år, da der ikke er afgiftstigninger på den strøm du selv laver.

I fremtiden forventes det, at en El-bil kan aflade til boligen elnetværk.

Så kan man fylde den med strøm om dagen og aftappe fra den om aftenen, hvis man ikke har brugt den.

Om bilens batteri så bliver hurtigt slidt, vil tiden vise, men ideen er ganske interessant og det vil ikke vare mange år før det er obligatorisk udstyr i en elbil.

Tilbagebetalingstid

Solceller er en investering, som alt andet. Det samlede setup du laver kan være dyrt i opsætning og des dyrer, des længere tilbagebetalingstid, det er logisk.

Dog ikke helt, da inddragelse af varmeproduktion vil give en hurtigere tilbagebetalingstid, særligt, hvis I skifter fra en meget dårlig varmekilde f.eks. el-varme.

Et 12 Kw solcelleanlæg kan købes inkl. montering for omkring Kr. 100.000 og en luft til vand varmepumpe inkl. montering ligger på omkring de Kr. 50 – 75.000.

For at beregne tilbagebetalingstiden er det blot at dividere op i jeres nuværende årlige udgift til el og varme.

Bemærk dog, at solcellerne ikke kan dække 100% af jeres behov medmindre der investeres i en batteripakke. (Regn med 50 – 65% uden batteripakke)

De fleste større gårde kan have anlægget tilbagebetalt indenfor ca. 10 år og derefter opnå 50 – 65% dækning af udgifterne gratis.

Er der ledig friværdi i huset, er det derfor en rigtig god investering, da den forrentes helt fornuftigt.