Foder til høns
Går de frit har de rig mulighed for at gå og skrabe i jorden. Men er man meget glad for sin køkkenhave, eller andre dele af haven, er det en god ide at sørge for de ikke kan komme derind. Tilgengæld er de gode til at holde ukrudt nede, og vil elske at gå og skrabe i jorden.
Bemærk: Det er ikke lovligt at give sine høns køkken og madaffald, der kan overføres alvorlige smitsomme husdyrsygdomme.
De må gerne få haveaffald fra egen have. De vil også med glæde nappe dit ukrudt du lige har luget op. Høns er næsten altædende, de spiser både insekter, snegle, orme, frø, spirer, frugt og bær. Men det er altid en god ide at supplerer med et godt foder. Du vil nok opleve at de spiser væsentligt mindre af deres foder om sommeren, hvor naturen/ haven dækker en stor del af deres foderbehov. De kan godt leve af forskellige korntyper og majs, men ved at give dem en færdig foderblanding (af færdig presset piller), så man er sikker på deres behov er dækket. Du skal cirka regne med at en fuldvoksen høne/hane drikker 200 ml. vand i døgnet- og æder 140- 160 gram foder.
Småsten til kråsen
Fodrer du med hele korn er det vigtigt at de har tilgang til skaller, sand eller småsten, som de skal bruge i kråsen. Kråsen er hønens tænder, hvor de små sandkorn og sten ”tygger” maden. Den sørger for at kornet bliver formalet og delt så hønen kan optage foderet. Skaller hjælper også på kalkindholdet, så deres æg får en tykkere skal. Man kan købe et færdigt produkt ”Grit” som er en blanding af småsten og skaller. Har de ikke tilgang til småsten, vil kornet komme ufordøjet igennem tarmen, og hønen får ingen næring.
Foder til kyllinger
Der findes foder som dækker alle aldre, lige fra kylling til hane- æglæggende høns. Kyllinger vil i naturen æde det som hønen gør, hvor hun vil vise dem foderet, og dele det i små stykker til dem. Har du derfor fået daggamle kyllinger uden høne, skal du fodre med kværnet korn, havregryn eller et specielt granuleret startfoder til kyllinger. Startfoderet skal de have ca. de første 8 uger. Hønniker/unghøns kan begynde at spise foder der ikke er findelt. Da de vokser meget i denne periode vil du give dem en god start ved at tilbyde dem voksefoder til de er 5 måneder gamle. Her er det også muligt at supplerer med korn, som nu ikke behøver at være kværnet så fint. Herefter vil de begynde at lægge æg, og skal tilbydes et æglægningsfoder, der er fremstillet specielt, så deres behov bliver dækket. Under hele deres opvækst skal de også tilbydes småsten og grønt. Derudover er det vigtigt at kyllingerne holdes varme, især hvis det er uden hønemor. De første 10 dage skal de have varmelampe med mulighed for en temperatur på 30-35 grader. Derefter 20-22 grader til de har udviklet fjer.
Fodertilskud til høns
For at sikre sig en sund høne, kan man supplerer med vitaminer og mineraler som tilsættes vandet. Det er en god ide at købe foder, hvor der er tilsat coccidiostatikum, som modvirker at de får coccidiose, der er en meget smitsom tarmbetændelse. En høne begynder at lægge sine første æg når den er omkring de 5-7 måneder gamle.
De første æg er ofte ikke som vi forbinder med et æg skal være. Det kan være et vindæg, som er et helt æg, men hvor der er ikke er dannet æggeskal, så det ligner en gummibold. Det kan også være at det er meget lille eller større end normalt, uden blomme, med 2 blommer eller en meget tynd skal.
Man kan sige at den unge høne stadig øver sig i at lægge det perfekte æg, hvor øvelse gør mester. I starten kan der være længe imellem de lægger et æg, men når produktionen normaliseres vil de ca. lægge mellem 120 – 300 æg om året, altså næsten et dagligt i ca. 1.5 – 2 år.
Derefter vil der komme færre æg, jo ældre hønen bliver, tilsidst vil ægproduktionen helt stoppe. Det er meget normalt at mængden af æg falder i vintermånederne, men med kunstig lys, så dagene gøres længere og fodring, er det muligt at opretholde næsten den samme mængde æg. Opstår der problemer med vindæg, eller æg med tynd skal hos dine høns, er det vigtigt at kigge på sit hønsehold med kritiske øjne.
Der kan være kalkmangel, sygdom eller stress mellem dine høns. Der kan også være mangler i deres foder, der giver problemer. Ofte er det et tegn på proteinmangel, som oftest kan løses med det rette foder.