Efterisolering – Kan det betale sig?

Svaret er ganske enkelt JA.

Isolering og efterisolering kan du nemt selv tage dig af og materialerne koster ikke ret meget kontra den effekt de har på varmetabet. Det betyder at opgaven er enkelt, har ud områder på gården der ikke er isoleret eller meget ringe isoleret, jamen så kan det bestemt betale sig at gå i krig med opgaven.

Hvor overser vi ofte uisolerede områder?

EfterisoleringBor du på en gård som 90% af alle der læser med her, ja så er den af ældre dato og måske endda så gammel, at isolering slet ikke var opfundet.
Men tiden har der været forskellige ejere af gården og måske er ydervæggene blevet isoleret.

Det er dog ikke sikkert den isolering stadigvæk er intakt. Det ses ofte at gammel isolering af ydervægge er fald sammen og ligger i bunden, så det kun er første meter, der i praksis er isoleret.

Har I en gård hvor, der er en første etage, vil der meget sjældent være isoleret i etageadskillelsen, det kan dog være meget dyrt og tidskrævende at isolerer området og kan klart anbefales at ligge til en eventuel modernisering af lufter etc.
Men der er lidt at spare, så hav det i mente.

Hundelem / kattelem bør her nævnes, da de er skyld i enormt varmetab.

Ofte står de pivåbne eller har en gummiplade der hænger vandret, når det blæser.
Her kan der spare enormt meget og det koster ikke alverden. Der er nye isolerede hundelemme på markedet og udgiften tjener sig ind på ca. 3 år.

Loft isolering

De fleste lofter er allerede isoleret, men ofte er det ikke med nok isolering.

Man har med tiden fundet ud af, at 100 mm slet ikke er nok og vi skal helt op over 400 mm før det er optimalt, så hvis der ikke er ret meget isolering på loftet, så overvej at ligge ekstra bats op selv eller book eventuelt en indpustning af isolering f.eks. med papiruld.

Benytter I ikke loftet til opmagasinering, så er det lige til, at få pustet mineraluld eller papiruld ind på loftet, så alt er dækket effektivt.

Prisen er meget hurtigt betalt hjem via varmebesparelsen.

– og et sval soveværelse i sommerheden er nu også rart, ja for ikke at tænke på et dejligt varmt soveværelse om vinteren. (Hvis I da eller har soveværelse på første etage).

Isolering af kælder

Det er sjældent en gård har en kælder, men man kan jo være heldig.

Et landbrug med et stuehus, der har kælder, vil typisk være af ældre dato og der vil allerede i dag være gjort noget for at gøre den anvendelig (mer eller mindre)

Ofte er gulvet banket op, så der kan blive en mere naturlig højde i kælderen og i den forbindelse er det sjældent, der er isoleret nok.

Her er en mulighed for at banke op og efterisolerer, men det vil ofte være en så stor opgave, at det vil kræve enormt mange timers arbejde kontra den minimale besparelse der kan opnås.

Så medminder I over at benytte kælderen til børneværelser eller til hobbyrum, vil det være langt billigere at bibeholde den ringe isolering og skrue lidt mere op for varmen.

Vægge i kælderen

Gulvet tager enormt langt tid at banke op, men væggene er letter at komme til og her er det faktisk ret nemt at etablerer ekstra isolering.

I langt de fleste tilfælde vil træ og isolering med en gipsvæg på være den helt rigtige løsning. Du skal dog huske på, at en kælder er fugtig fra naturens side og en gammel kælder er MEGET fugtig.
Derfor skal vægisolering i klæderen laves, så materialerne kan komme af med fugten.

Alt maling og alle vægge skal laves så fugten kan komme ud i kælderen, hvor man så kan udlufte den væk.

Det betyder at du endelig ikke må lukke væggene inde i en ny konstruktion af gipsplader og fugtspær.

Lav gerne udluftningsventiler i bund og loft af de nye plader, så isoleringen hele tiden kan komme af med den fugt, der kommer fra ydervæggene.