Energitilskud – Hvad kan vi få?
Folketinget er generelt enige om, at CO2 udledningen skal nedbringes og det kan ske på mange forskellige måder.
Erhvervslivet er de store tunge spillere, men hver bruger i privaten kan også bidrage og faktisk bliver det til langt mere end i erhvervslivet.
Derfor er den nyeste energitilskuds ordning og så fokuseret meget på private boliger og grøn omstilling, så vi sammen i fællesskab kan få CO2 udledningen ned.
Tilskuddet har tilformål at ”motiverer” os alle sammen til at komme i gang med de foranstaltninger, der kan spare på energien i vores boliger og samlet set kan bidrage til en langt lavere CO2 udledning fra Danmark.
Hvad kan du i privatboligen få energitilskud til?
Hvor meget kan vi få og hvor besværligt er det? De to spørgsmål stort set alle stiller.
Og det er jo helt naturligt, hvis der skal bruges 50 dage på dokumenter og man kan være heldig at få 100 kroner, ja så er der ingen der gider bruge tid på løsningen.
Men hvad nu hvis du kan få god 10.000 i tilskud til en luft til vand varmepumpe -og derudover også håndværkerfradrag? – Ja så bliver det pludseligt lidt mere interessant at se nærmere på.
Du skal ansøge Før du monterer og installerer
Når du gerne vil opnå et energitilskud, er det vigtigt, at du følger måden at ansøge på helt korrekt. Du skal ansøge FØR du laver installation/ montering, så det er en planlagt forbedring, du skal med andre ord finde det du gerne vil købe og inden du køber det og får det leveret, ja der skal du ansøge om tilskud.
Du kan f.eks. få hjælp til den del på Energikøb.dk, de har specialiseret sig i at hjælpe private med at opnå energitilskud og tager en lille del for arbejdet (Det kan bestemt godt betale sig)
Hvad kan du få energitilskud til på gården?
Der bliver nærmest lavet om i hvilke muligheder, der er for tilskud hvert år, så tjek gerne hos energistyrelsen om de punkter vi nævner herunder stadigvæk er aktuelle.
Nye energituder
Skift til A+++ vinduer og døre har i alle årene været med på listen hos energistyrelsen mht. til tilskud
Den er sikker hvert år, da varmetabet i de gamle termoruder bare er helt vildt kontra 3-lags energiruder.
Der er lidt krav til hvordan hoveddøren tidligere har været kontra en ny, men vinduer er lige til, her er der tilskud til alle – Det er ikke ret meget, men det er værd at tage med.
Isolering
Tidligere var der ikke ret mange krav til isoleringsprojekter og tilskud, men det blev afsløret på DR1 at en del firmaer snød, når de hulmursisolerede og derfor er kravene blevet strengere.
I dag kan du få til skud til:
– Udvendig isolering = skalisolering af huset
– Isolering over terrændæk = Over jorden ved kælderen
– Efterisolering af tag, skunk og loft
Her er det måske mest interessant, at tag, skunk og loft stadigvæk er inkluderet.
Selve kælderen og gulv i kælderen er ikke inkluderet længere og hulmursisolering ej heller.
Skift af varmekilde
Har du et gammelt oliefyr er du sikret tilskud, hvis du skifter over til en luft til vand varmepumpe.
Der ydes IKKE længere tilskud til de mest udbredte varmepumper, der anvender luft til luft princippet.
De er blevet yderst energivenlige og faktisk lidt for meget til at energistyrelsen vil give til skud til dem.
Skifter I over til en luft til vand varmepumpe, kan I få et ret stort tilskud til skiftningen og det er ganske enkelt fordi, at I fremover vil få en stor besparelse og den tæller i det store regnskab, når hele Danmark skal være CO2 neutral.
Sådan skifter I til luft til vand varmepumpe
Det er naturligvis forskellige hvordan man skifter i praksis, alt efter hvilken opvarmningsform der er i boligen inden skiftet, men typisk vil der skulle ansøges om tilskud som noget af det første, da der skal ansøges før montering.
Har der været et oliefyr /pillefyr tidligere, kan en ny luft til vand varmepumpe tilkobles det eksisterende radiatornet eller gulvvarme rør.
Gulvvarme er bedst, da en luft til vand varmepumpe kører med ret lave fremløbstemperaturer og løsningen derfor ikke egner sig fantastisk godt til radiatorer, men dog fint kan bruges i den opstilling. (Man kan bare ikke sætte en radiator på 5 og få ”fuld knald på”).
En af de bedste ting ved at skifte over fra f.eks. et pillefyr, er da 100% at man IKKE skal spæne over til fyret og få det sat i gang om morgenen i morgenkåbe, her virker en luft til vand varmepumpe hver dag, bare I sørger for det årlige serviceeftersyn overholdes(koster ikke ret meget).
Sørg for en godt isoleret varmtvandsbeholder
En luft til vand varmepumpe arbejder ved lave temperaturer og bidrager typisk med omkring 30 – 40 graders varmt vand, men det er ikke helt nok til at bade og skylle af i køkkenet hvor vi gerne vi op på omkring 60 grader.
Derfor er det meget normalt, at der indgår en varmtvandsbeholder i det komplette setup og inde i den er der et varmelegeme, der varmer vandet var de ca. 40 grader op til de 60 grader vi gerne vil have.
Den ekstra opvarmning laves med en EL-patron, som faktisk bare er lidt som en el-kedel. Det koster naturligvis i strøm og derfor er det ekstra smart at kombinerer luft til vand med solceller.
Solceller kommer til sin ret her
Kombinerer du et solcelleanlæg med en luft til vand varmepumpe og en god isoleret vandtank, så begynder det at blive meget meget billigt at bruge varme og bade i boligen.
Nuvel koster investeringerne i varmepumpe og solceller et pænt beløb, men bruger I f.eks. friværdien på sådan en løsning, ja så vil der ikke skulle bruges penge fra pensionen på den slags fremadrettet og det hele kan finansiers med afdragsfrie lån.
Alt du kan få energitilskud til:
– Isolering af loft, skunk og ydervægge over jorden
– Skift til luft til vand varmepumpe
– Nye energiruder og døre
– Mekanisk ventilation i boligen
Beregn dit samlede energitilskud
Hos Sparenergi.dk kan du indtaste det du ønsker at ændrer på din bolig og med det samme se, hvad du kan opnå i tilskud, hvis dine ændringer godkendes hos energistyrelsen.